Vanwaar de idee?

In 2011 startte ik op freelance basis als administratief coördinator bij vzw De bleekweide in Gent.

Ook al ik werk ik voornamelijk in de bedrijfswereld, als persoon vind ik dat emoties, het omgaan met deze emoties op een creatieve, hartverwarmende manier, heel veel leed kunnen verzachten en mensen helpen om moeilijkere gevoelens een plekje te geven.
Niet alleen voor de kleinsten onder ons, maar even goed voor jongeren en volwassenen.
Troost bieden, ook als je iets niet gezegd krijgt, is van heel groot belang.  Gewoon, een gebaar, een gevoel overbrengen zonder woorden kan het verschil maken.  

Het werd ook duidelijk in mijn gesprek met een klasgenoot uit het humaniora, voor haar artikel De klas van… Annelies Rutten in de krant Het Nieuwsblad – De Gentenaar in de weekend editie van 05 – 06 september 2020, dat mijn eigen jeugd wel een rol heeft gespeeld in het overbrengen van gevoelens.

Ik ben zelf heel graag creatief bezig en ervaar zelf ook soms dat ik op zoek ga naar een manier om mijn gevoelens een plekje te geven en tegelijk ook een goed doel te steunen.
Maar dit kan ik niet alleen.

Vandaar mijn idee om de Wibekes te maken. Deze vriendjes zorgen ervoor dat je iets kan bewaren in hun buikje (mondje met rits), of een boodschap voor je omgeving achterlaten op een papiertje onder de vorm van een tekstje, een tekening, een emoji,… ook als je het zelf niet kan zeggen.
Maar ook positieve, lieve berichtjes vinden hun weg via deze Wibekes naar degene voor wie ze bestemd zijn.

Nieuw sinds januari 2021:
Wibekes Warme Troostvriendjes

Naast de gewone, iets grotere Wibekes, nu ook Wibekes met een extra compartiment gevuld met een kersenpitzakje (ong 400 à 450 gr) om naast troost, een nog warmer, geborgen gevoel te bieden.

De Wibekes zijn intussen ook gegroeid…

Intussen hebben de Wibekes ook al een evolutie doorgemaakt. Sinds 2020 worden ze aangeboden onder een geregistreerd merk Wibekes (R) Troostrviendjes en zijn ze ook groter, de ene wat hoger, de andere wat breder volgens de gebruikte materialen. Je kan ze ook herkennen aan het labeltje dat aan hun voetje hangt. Ze hebben steeds formaten zoals de Wibekes rechts op de foto, dus niet meer zoals het oker- groene Wibeke.

Als troostvriendje, maar even goed als knuffel, speelvriendje

De Wibekes bieden troost, maar worden even goed als knuffelvriendje of speelvriendje gebruikt.

Ik maak deze Wibekes  volledig zelf, met de hand.  Hiervoor ga ik ook voortdurend op zoek naar de leukste kleurencombinaties, zachte materialen, leuke patches, sprekende ogen…. 

Dankzij jullie aankoop, voor iemand jullie omgeving, of voor jullie zelf, steunen jullie ook automatisch een goed doel, want de opbrengst van deze Wibekes wordt ook geschonken aan wie het moeilijker heeft, waar nood is aan ondersteuning.

Soms gebeurt het ook wel eens dat mensen die dit project een warm hart toedragen, ook helpen door het schenken van een paar restjes wol, vulling, stukjes stof… waar ik hen ook heel dankbaar voor ben.